Analysis of livelihoods of pig farming families in the municipality of San José de Isnos, Huila-Colombia
Keywords:
Pigs, Rural Development, Pig Farming, Livestock ProductionAbstract
An analysis of the livelihoods of pig farming families in the municipality of San José de Isnos, Huila was carried out; in which 66 families from four selected villages (Ciénaga chiquita, Salen, Guacas and El Trébol) were analyzed, using the livelihoods methodology based on the diagnosis of the capitals of the social, financial and environmental community, and the strategies of both productive and reproductive life. It was found that in terms of families dedicated to this activity, the village of El trébol occupies 16.25%, Salen (13.33%), Guacas (10.91%) and Ciénaga chiquita (8.15%), in the same way the Pig production for the municipality is mostly for local consumption on a small scale, which means that said economic activity does not represent an important value for local communities in financial terms.
Downloads
References
Arias, L y Valencia, J. (2019). Análisis de los planes de manejo sanitario en granjas porcícolas en el municipio de Donmatías, Antioquia [Trabajo de pregrado, Universidad de Cundinamarca]. Repositorio Universidad de Cundinamarca. https://repositorio.ucundinamarca.edu.co/bitstream/handle/20.500.12558/1848/Arias-Silva%20%282019%29.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Asoporcicultores. (2016). Análisis de coyuntura del sector porcicultor año 2015. Fondo Nacional de la Porcicultura. Bogotá, Colombia. https://asociados. porkcolombia.co/porcicultores/images/porcicultores/informes/2016/Inf_Economico_2016.pdf
Cárdenas, WI. (2012). La competitividad de la cadena productiva de carne de cerdo en Colombia entre 2007 – 2010 [Tesis de maestría, Universidad Nacional de Colombia]. Repositorio institucional Universidad Nacional de Colombia. http:// www.bdigital.unal.edu.co/11411/.
Casas, A. y Londoño, O. D. (2011). Propuesta para un sistema de producción porcícola en Ibagué [Tesis de pregrado, Universidad de la Salle]. Repositorio digital Universidad de la Salle. https://ciencia.lasalle.edu.co/administracion_agronegocios/49
Cáceres, C. A., & Forero, D. J. (2015). Plan de manejo ambiental (PMA) para el proceso de producción porcícola, una alternativa de producción más limpia en la vereda La Aguadita (Fusagasugá, Cundinamarca) [Tesis de pregrado, Universidad Libre]. Repositorio UniLibre. http://hdl.handle.net/10901/7963
Carrero, G. (2005). Manual de producción porcícola. Servicio Nacional de Aprendizaje; Centro Latinoamericano de Especies Menores. https://repositorio.sena.edu.co/bitstream/11404/4270/1/porcinos_2005.pdf
Castro, G. (Comp.). (2007). Porcicultura urbana y periurbana en ciudades de America Latina y el Caribe. [Cuaderno de Agricultura Urbana N.o 1]. IPES Promoción del Desarrollo Sostenible; Fundación RUAF. http://www .adiveter.com/ftp_public/A2040108.pdf
Cubillo, R. (2021). Análisis económico de la porcicultura en Latinoamérica, reporte 2010-2020. https://www.3tres3.com/3tres3_common/pdf_usu/153848/escenario-economico-de-la-porcicultura-en-latinoamerica.pdf?s=231
Di Rienzo, J. A., Casanoves, F., Balzarini, M. G., González, L., Tablada, M. y Robledo, C. W. (2017). InfoStat Versión 2017. Argentina: Grupo InfoStat, fca, Universidad Nacional de Córdoba.
FAO (2016). Cerdos y la producción animal. Departamento de agricultura y protección al consumidor. Roma.
FAO (2021). Food Outlook-Biannual Report on Global Food Markets: June 2020. Rome
FAO. (2010). Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Manejo sanitario eficiente de los cerdos: 1-40 pp.
FAO. (2018). El estado mundial de la pesca y la acuicultura 2018. Cumplir los objetivos de desarrollo sostenible. Roma. 233 págs. Licencia: CC BY-NC-SA 3.0 IGO. Recuperado de www.fao.org/3/ i9540es/i9540es.pdf).
Ferro, A., Sartor, V., Polo, L., Chaparro, O. y Sánches, J. (2018). ¿Por qué fracasan la mayoria de los proyectos socio-económicos productivos en la triple frontera amazónica: Brasil, Colombia y Perú? Leticia, Colombia: Bubok Publishing S.L.,.
FIRA (2020). Panorama Agroalimentario Carne de Cerdo 2020. Dirección de Investigación y Evaluación Económica y Sectorial. FIRA-Fideicomisos Instituidos en Relación con la Agricultura. México
Flora, C., Flora, J. & Fey, S. (2004). Rural communities: legacy and change. washington, United States: Westview Press.
Flora, C., Flora, J. & Fey, S. (2008). Rural communities: Legacy and change. Colorado, United States: Westview Press.
Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Organisation for Animal Health, y World Bank. (2010). Good practices for biosecurity in the pig sector. Issues and options in developing and transition countries. [FAO Animal Production and Health Paper N. º 169]. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/3/i1435e/i1435e00.pdf
Ly, J. y Rico, C. (2006). Cría de cerdos al aire libre. El caso cubano. Revista Computarizada de Producción Porcina, 13(1), 13-27. http://cipav.org.co/RevCubana/1301/130101.html
Porkcolombia. (2020). Presentación Sector Porcícola Colombiano en Reunión de acercamiento Incentivo al Seguro Agropecuario ISA 2020. Porkcolombia-MADR-FASECOLDA-FINAGRO. Bogotá. https://www.porkcolombia.co/wp-content/uploads/2021/04/1.-Informe-de-gestion-ano-2020-Porkcolombia.pdf
Porkcolombia. (2021). Informe de los proyectos de inversión desarrollados durante el año 2020. https://www.porkcolombia.co/wp-content/uploads/2021/04/1.-Informe-de-gestion-ano-2020-Porkcolombia.pdf
Rivera, J., F. Méndez, H. Puebla, J. Herrera,G. Licea y M. Martinez. (2015). Sistemas de producción de cerdos urbanos de traspatio al oriente del Valle de México. Memorias del V Congreso Latinoamericano de Agroecología, Archivo Digital: descarga y online ISBN 978¬950¬34¬1265¬7
Sarria, P. I., Rosero, M. C., Giraldo, T., Giraldo, T., Giraldo, R., Giraldo, A., Giraldo, H., Carmona, A., & Castellanos, R. (1999). Sistemas campesinos de producción porcina. Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. https://bit.ly/2F6uDCy
Téllez, G. y Cubillos, A. (2003). Mercadeo agropecuario. En: Torrex CX y Alviar, J. Tecnologías Orgánicas De La Granja Integral Autosuficiente. Editorial Fundacion Hogares Juveniles Campesinos. 267-298.